Nu toți își pot permite să poarte haine unicat, pictate manual, însă cred că fiecare dintre noi ar trebui să se gândească mai mult la ce alegem să purtăm, la povestea și impactul fiecărei piese din garderobă. Alegerea unor haine realizate cu grijă față de natură și față de oameni este un act de responsabilitate, dar și de susținere a artiștilor și meșteșugarilor care țin vii tradiții și creativitatea autentică.
AtelierM este un astfel de spațiu care aduce culoare și suflet în moda contemporană, iar Brașovul este foarte norocos să îl aibă. Fondat de Mădălina Klement, atelierul boutique este locul în care pasiunea pentru pictură și croitorie se împletesc armonios, transformând fiecare haină într-o adevărată operă de artă. Povestea AtelierM începe din copilărie, iar „Pasiunea a crescut exponențial. Eu dintotdeauna am pictat și am desenat și mi-a plăcut croitoria. Această pasiune s-a transformat într-o muncă de suflet, în care fiecare proiect este filtrat atent. „Cam tot ce ajunge la mine trece prin prisma mea.”
Rochiile și tricourile AtelierM sunt pline de viață și culoare. Florile delicate, animalele adorabile sau personajele de poveste, precum Micul Prinț, adaugă o notă specială fiecărei creații. „Chiar mi se pare că dacă lumea ar cumpăra așa ceva, pe care ar pune mai mult preț, ar fi mai valoros pentru el și l-ar purta mai des.” Până la urmă, avem cu toții nevoie de mai multă culoare, de ceva ce să ne aducă aminte să fim noi și să fim fericiți, să ne aducă aminte de ce e frumos în viață. Mădălina e de-acord că nu ne-ar strica mai multă culoare și personalitate: “când merg cu autobuzul mi se pare așa, un pic tern și trist. Așa, să văd că toți oamenii au același blug sfâșiat și același tricou”.
AtelierM nu urmărește trendurile efemere ale modei. „Eu sunt total pe lângă trenduri, nici nu le urmăresc, nici nu am treabă cu ele, pentru că la noi hainele sunt făcute pe om pentru om, sufletul lui.” Această abordare autentică asigură că fiecare piesă este unică și plină de personalitate. Materialele naturale sunt alese cu mare grijă, iar confortul purtătorului este o prioritate. „Mai ales dacă e rochiță de seară, prefer căptușeala să fie din vâscoză sau ceva natural pe piele.”



Pentru pictură, Mădălina a testat mulți pigmenți până a găsit formula ideală care să reziste în timp: „Un timp am încercat mulți pigmenți… nu au aceeași consistență și rezistență la spălat.” Am rămas surprinsă să văd că Mădălina purta o rochiță pictată de ea acum 12 ani și încă arăta impecabil, culorile fiind acolo. “Da, toată lumea este și întreabă așa la prima comandă: ține la spălat? Da, da, ține.”
Sustenabilitatea este un pilon important al AtelierM, iar resturile textile sunt valorificate: „Și resturile de obicei le folosim mai ales dacă sunt cu imprimeu, sau sunt drăguțe.” În plus, participă la ateliere de reciclare cu copiii, în cadrul proiectelor educaționale precum Săptămâna Verde sau Școala Altfel, promovând responsabilitatea și creativitatea. Comunitatea joacă un rol esențial în viața atelierului, iar clienții știu că pot aduce hainele uzate pentru reparații sau ajustări. „Și clienții știu când pantalonii rămân mici sau se uzează, mi-i aduc mie, ca să fac genți din ei.” Mai mult, Mădălina păstrează cu drag textile vechi, ca ștergare, batiste sau țesături lucrate manual, „toate care sunt lucrate de mână și pe care lumea le cam aruncă.”


Întrebată ce planuri de viitor are, ne spune cu tristețe că “de la pandemie încoace singurul plan este să supraviețuiești. Nu mai există niciun plan de dezvoltare sau vreun buget de reinvestit. Mergem mai departe, dacă merge bine, dacă nu, nu ai ce să faci. Noi suntem norocoși că am supraviețuit și mergem înainte, căci mulți artizani pe care îi știu au renunțat. Nu mai este eficient să lucrezi cu mâna, oamenii sunt mult mai cumpătați în ce cumpără de când cu războiul.”
În acest context vrem să îi cerem și sfaturi pentru cei la început de drum, care ar vrea să pornească o astfel de afacere: “Cineva care acum vrea sa înceapă, eu nu știu cum ar putea să răzbată prin tot hățișul ăsta de documente, ca să fii legal, nu profitabil. Niciunui producător român nu îi este ușor, indiferent de domeniu, și dacă ai o livadă de mere. Orice ai vrea să faci presupune o muncă și o energie și un proces birocratic.” Dar într-o notă mai optimistă, “Sfatul meu ar fi că dacă asta le place să facă, să nu renunțe, să încerce și să se perfecționeze. Nu se poate să fie ceva frumos și bine lucrat și să nu găsească un om care să nu îndrăgească și să cumpere.”

AtelierM aduce culoare, suflet și autenticitate în garderobă. Este o invitație să porți artă, să fii tu însuți și să alegi cu inima.
Descoperă mai multe pe atelierm.ro și lasă-te inspirat să porți arta cu tine.