Pentru prima oara in Romania, Transatlantic, super-grupul prog din care fac parte Mike Portnoy (ex-Dream Theater, tobe), Neal Morse (ex-Spock’s Beard, voce, chitara, clape), Pete Trewavas (Marillion, chitara bas) si Roine Stolt (The Flower Kings, chitara) va canta pe scena din Piata Mare din Sibiu la a 15-a editie a Festivalului ARTmania, ce va avea loc pe 22-24 iulie 2022.
Trupa se va afla intr-un turneu european pentru promovarea celei mai recente creatii proprii, The Absolute Universe, un album despre care autorii insisi sustin ca este un concept complet nou: un dublu-album de peste 90 de minute, dar si o varianta mai scurta, de 60 de minute, care insa nu este doar o versiune editata a celei lungi, ci o creatie de sine statatoare.
Albumul a fost conceput intr-o perioada de cel mult doua saptamani, in 2019, cand cei patru muzicieni s-au intalnit intr-un studio in Suedia si au schitat continutul, iar apoi fiecare a mers la studioul personal de acasa si si-a inregistrat partile.
“Ce ne-a iesit este, in esenta, o opera gigantica impartita in capitole. Compozitia vorbeste despre zbaterile de zi cu zi ale omului vremurilor noastre. Atingem si subiecte politice, dar asta nu inseamna ca ne-am transformat arta in ceva politic. Pandemia prin care inca trecem joaca si ea, evident, un rol important in povestea pe care am scris-o. Este, daca vreti, o fresca a nebuniei anului 2020, iar varianta „scurta” se concentreaza inca si mai mult pe impactul virusului asupra omenirii”, povesteste Portnoy.
Morse, la randul lui, spune ca acest al cincilea album al grupului are ceva in comun cu The Whirlwind, album-eveniment lansat de formatie in 2009, dupa un hiatus de aproape zece ani.
„The Absolute Universe nu este in niciun caz o continuare a Whirlwind, ci exista, daca vreti, o relatie spirituala intre cele doua materiale”, adauga tobosarul.
Super-grupul Transatlantic a fost fondat de cei doi mari prieteni ai prog-rock-ului contemporan, Portnoy si Morse. „Fratia” lor muzicala a nascut, pe langa Transatlantic, si alte proiecte muzicale apreciate precum Flying Colors sau Neal Morse Band.
Pe langa Transatlantic, pe scena din Piata Mare de la Sibiu vor mai urca, in cele trei zile ale festivalului (a-z): My Dying Bride, Testament si The Pineapple Thief. In perioada urmatoare vor fi anuntate si alte nume importante.
Abonamentele pentru editia aniversara a Festivalului ARTmania sunt in vanzare pe website-ul oficial, www.artmaniafestival.ro, la pretul de 290 lei/ buc. + taxe, precum si la vanzatorii autorizati iabilet.ro, eventim.ro si ambilet.ro
Despre ARTmania Festival:
ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.
De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.
Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.
Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.
ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian si Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.