La doar 16 ani, Dan Petre Mihalcescu, elev la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din București, secția pian, se impune deja ca un talent remarcabil în lumea muzicii clasice și contemporane. Cu peste 20 de lucrări originale compuse și o pasiune profundă pentru arta sunetelor, el ne-a deschis ușile universului său muzical într-un interviu sincer, în care a vorbit despre provocările și bucuriile vieții de tânăr compozitor și interpret
Teen Art Out: Cum reușești să îmbini studiile de la „Dinu Lipatti” cu atâta muzică și compoziție? E complicat să le faci pe toate?
Dan Petre Mihalcescu: Bună ziua! De când m-am mutat în România, în martie, și am început studiile la „Dinu Lipatti”, recunosc că nu am mai compus la fel de mult. M-am concentrat pe studiul la pian, dar și pe materiile de cultură generală, pe care le consider la fel de importante. M-am pregătit și pentru concursul „Jugend Musiziert” din Germania, unde am participat în duo cu cornista Theresa Maucher la etapa federală, obținând premiul al doilea. Cu toate acestea, am multe idei muzicale pe care le-am improvizat la pian și pe care îmi propun să le scriu în vacanța de vară. Compoziția nu este o materie la care să dau examen. De obicei compun când am inspirație și timp liber pentru a pune pe hârtie ceea ce improvizez atunci când mă relaxez.
Teen Art Out: Îți mai amintești prima piesă pe care ai compus-o? Ce sentimente sau idei ai vrut să pui în ea atunci?
Dan: În martie 2019 am scris de mână piesa „Primăvara”, iar profesorul meu, Lokodi András, mi-a aranjat-o și a introdus partitura în programul Sibelius. Era înainte de ziua mea de naștere și am fost inspirat de natură. Este o piesă scurtă, dar țin minte că eram fericit și așteptam să-mi sărbătoresc ziua cu prietenii în curte. A fost și prima piesă pe care am interpretat-o la pian în fața unui public numeros (aproximativ 300 de persoane) la Olimpiada Animatorilor, organizată la Casa de Cultură din Odorheiu Secuiesc, de către Liceul Teoretic „Marin Preda”, unde am fost elev.
Teen Art Out: Știu că ai deja peste 20 de piese originale. Ai vreo compoziție la care ții cel mai mult sau care are o poveste specială pentru tine?
Dan: Da, piesa „Embrace your colours” este preferata mea, în varianta orchestrată. Am compus-o în vara anului 2023, după ce revenisem în țară și mă întâlnisem cu rude și prieteni pe care nu îi mai văzusem de mult timp. Am interpretat „Embrace your colours” atât solo, în premieră, când mi-a fost acordat premiul cultural al Orașului Singen, cât și cu Orchestra Hegau Gymnasium la concertul de vară din 2024.
Teen Art Out: Cum te pregătești înainte să cânți în fața publicului sau să-ți prezinți o piesă? Ai emoții?
Dan: Da, am emoții de fiecare dată. Înainte de orice interpretare în fața unui public am o stare de neliniște pe care doar mama o cunoaște. Față de celelalte persoane afișez un calm încrezător. Am emoții pe care încerc să nu le arăt decât în momentul interpretării.
Teen Art Out: Ai deja un „sunet” al tău, un stil propriu, pe care ai vrea să-l dezvolți? Cum l-ai descrie, dacă ar fi să-l pui în câteva cuvinte?
Dan: Da. Eu nu prea vorbesc. Îmi exprim trăirile și sentimentele prin compoziții și interpretare. Îmi plac compozitorii clasici de la care mă inspir: Bach – polifonia, Wagner – teme muzicale, Brahms – armonia, Mahler – orchestrația. Piesele mele sunt în stil clasic romantic, cu melodii care transmit emoții și povești.
Teen Art Out: Ai vreun moment din viața ta de muzician de care ești cel mai mândru?
Dan: Mă bucură aprecierea fiecărei persoane care îmi ascultă muzica și simt că mă încarc cu energie pozitivă după fiecare prestație, indiferent dacă interpretez piese din repertoriul universal sau compoziții proprii. Desigur că sunt ceva mai mândru când compozițiile mele sunt apreciate.
Sunt mândru că peste 100 de persoane au descărcat partituri ale pieselor mele de pe site-ul meu personal, de pe platforma Musicaneo.
Am fost mândru când am interpretat compozițiile mele împreună cu orchestra Hegau Gymnasium. De asemenea, am fost mândru când am primit un cadou în bani, la care nu m-am așteptat, de la doamna căreia i-am dedicat o piesă.
Sunt mândru când văd lacrimile de bucurie ale mamei mele când sunt apreciat.

Teen Art Out: Cum vezi tu scena muzicii clasice și contemporane din România, mai ales din perspectiva unui artist tânăr? Crezi că sunt suficiente oportunități aici?
Dan: Peste tot în lume, muzica clasică are un public mai restrâns, dar un public select care apreciază talentul și arta. Cred că, totuși, ar trebui promovată puțin mai mult muzica clasică încă din primii ani de școală. Muzica fără cuvinte, dacă o asculți, poți da frâu liber imaginației și trăirilor. Consider că muzica clasică înnobilează sufletul.
Teen Art Out: Ce părere ai despre felul în care publicul român primește muzica nouă, originală? Sunt oamenii deschiși să asculte compoziții mai puțin cunoscute?
Dan: Nu pot spune o părere clară, având în vedere timpul scurt de când m-am întors în România. Totuși, sunt optimist și încrezător în urma recitalului „Meditation” de la Biblioteca Metropolitană din 24 mai, unde publicul a fost plăcut impresionat de compozițiile mele.
Teen Art Out: Din punctul tău de vedere, ce s-ar putea îmbunătăți în peisajul cultural din România pentru a susține mai mult artiștii tineri ca tine?
Dan: Mi-ar plăcea ca școlile să fie dotate cu mai multe instrumente bune, să avem săli disponibile pentru exersare și să existe acces mai facil la burse de pregătire individuală și festivaluri la care să participe tinerii pentru a face muzică împreună, nu neapărat să concureze. De asemenea, mi-ar plăcea să existe posibilități de a obține un instrument de calitate pentru acasă la prețuri reduse.
Teen Art Out: Ai avut ocazia să afli despre cum e muzica, dar și educația muzicală, în alte țări, cum ar fi Germania? Ce diferențe crezi că sunt față de România?
Dan: În Germania sistemul este diferit. Am fost la liceu cu profil muzical unde muzica era materia principală, iar orele erau combinate: teorie muzicală cu istoria muzicii, ritm. Orchestra, corul și ansamblurile orchestrale erau la alegere. În ultimul an, însă, am fost admis la Facultatea de Muzică din Trossingen unde, pe lângă orele de muzică și orchestră menționate, aveam ore individuale cu profesori universitari care mă pregăteau conform nivelului și ritmului meu de învățare, atât la instrument, cât și la teorie. Acesta consider că este un avantaj care ar putea fi implementat și în învățământul din România. De asemenea, în fiecare lună se organiza câte un recital intern cu public prin care ne pregăteau pentru apariții pe scenă și evaluau performanțele. Față de compozițiile mele, toți profesorii din Germania au fost deschiși și mi-au încurajat talentul prin sfaturi, dar mai ales prin introducerea compozițiilor mele în programele artistice organizate.
Teen Art Out: Ce puncte forte vezi la educația muzicală pe care o primești în România, la „Dinu Lipatti”? Și, din contră, sunt aspecte pe care ți-ai dori să le vezi îmbunătățite în sistemul de învățământ muzical de la noi?
Dan: La „Dinu Lipatti” îmi place foarte mult că profesorii sunt implicați și te susțin în pregătirea muzicală. Consider că învăț mai mult la materiile de specialitate (teorie, istoria muzicii) pentru că nu sunt combinate cum erau în Germania. Cred că atmosfera este mai competitivă decât în Germania pe partea de învățare și interpretare, ceea ce mă motivează mai mult. Pe partea componistică încă nu am avut nicio experiență în cadrul școlii. Încă nu am avut ocazia să îmi prezint compozițiile. Sper că școala mă va ajuta să îmi promovez compozițiile în viitor.
Teen Art Out: Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum de la un profesor sau de la un muzician mai experimentat?
Dan: Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost: „Nu exersa sau interpreta pentru premiu, exersează și interpretează pentru tine, ca să fii mulțumit de evoluția ta.” Pe lângă asta, eu cred că un sfat important pe care l-am primit și l-am aplicat a fost: „Nu te compara prea mult cu alții — fiecare artist are propriul ritm și drum. Concentrează-te pe ce îți place cu adevărat și fă muzică din suflet.” Cred că aceste idei mă ajută să rămân motivat și să-mi urmez calea în muzică cu bucurie.
Teen Art Out: Care e visul tău cel mai mare legat de muzică? Unde te vezi peste câțiva ani?
Dan: Visul meu legat de muzică este să devin un pianist-compozitor cunoscut internațional. Visul meu cel mai mare este să obțin un Oscar pentru coloana sonoră a unui film.
Teen Art Out: Pe lângă muzică, ai și alte hobby-uri sau interese care te ajută să te relaxezi și să-ți încarci bateriile?
Dan: Da. Îmi place să ascult muzică clasică interpretată de pianiști celebri, să mă joc pe calculator ca să mă deconectez și să citesc despre lucruri care mă interesează.