Ce-avem bun la desert? De cand eram mică știam că am un compartiment separat pentru deserturi. Nu există că nu vreau ceva dulce, mai pot și cozonac! Dar în timp am mai învățat să mă uit pe lista de ingrediente a “cozonacului”, și să nu îmi mai facă atâta poftă. Nu e ușor să las desertul la loc pe raft că mă gândesc și la sănătatea mea. Nu e ușor nici să găsesc ceva care să fie mai sănătos, dar să fie și bun. Și totuși, am căutat și am ajuns la Prăjitură din Natură. Este un laborator de torturi și deserturi cu ingrediente naturale, vegane, cu multe produse fără zahăr, și o cafenea-cofetărie tare drăguță unde te poți opri pentru o cafea și o felie de tort fără nicio urmă de vinovăție.
Am stat de vorbă cu Diana Bejan, fondatoarea Prăjiturii din Natură, care mi-a spus că pasiunea pentru bucătărie a fost mereu acolo. „Marea mea pasiune este bucătăria. Când am luat decizia de a pleca din corporație și a face ceva pe cont propriu, mi-am dat seama că dacă aș merge pe partea de bucătărie, nu mi-ar plăcea partea de rush hour. Așa că am decis că voi alege cofetăria. În jurul unui tort, oamenii se adună cu bucurie și mi-am dorit să iau parte la fericirea lor”, povestește ea. Ideea de a crea deserturi mai sănătoase a venit firesc, odată cu adoptarea unui stil de viață vegan. „Am pornit de la ideea că aș vrea să creez produse mai sănătoase decât cele existente, cu deserturi îndulcite natural. La început foloseam zahăr brut, apoi am renunțat complet la el și am rămas doar cu îndulcitorii naturali.”



Locul în sine e o surpriză plăcută. Cofetăria-bistro Prăjitură din Natură are un aer cald, cu decor natural, plante și multă lumină. E un loc perfect pentru copii, care au cărticele, jucării, un loc de joacă primitor, și o opțiune mai săntoasă de deserturi. Am degustat și eu o prăjitură cu fistic, echilibrată și aromată, fără zahăr, dar cu o textură bogată și naturală. Diana recunoaște că nu s-a lăsat purtată de trenduri, precum „prăjitura Dubai”: „Pe trendul acesta n-am mers absolut deloc. Puteam fără probleme să facem vegan și fără zahăr Dubai, cum au făcut și alții, dar am preferat să mergem în continuare pe ceva ce știm că există ca și nevoie, care aduce cu adevărat un plus de valoare clienților, decât să umplem lumea de deserturi doar pentru că este un trend. Cu siguranță am și pierdut din asta, pentru că puteam să aducem niște extra cash în cifra de afaceri, dar am preferat să mergem pe drumul nostru, să facem ceea ce știm noi să facem cel mai bine, să nu ne supra-aglomerăm cu un trend și apoi să fim nevoiți să dăm oameni afară că nu se mai cere.”
Trebuie să recunosc că eu sunt sceptică când aud de produse vegane, și mai ales despre cât de sănătoase sunt ele de fapt. „Vegan nu înseamnă sănătos, doar fără ingrediente de origine animală. Poți să mănânci vegan și nesănătos, doar cartofi prăjiți, paste, margarină. Eu mi-am dorit nu doar vegan, ci și sănătos. Lumea caută produse naturale, se uită pe etichete. Mulți dintre clienții noștri nici nu sunt vegani, ci vin pur și simplu pentru că le plac produsele și sunt făcute din ingrediente curate.”
Diana mi-a explicat și cum vede partea de îndulcitori și cât de important e echilibrul. „Nu folosim îndulcitori cu indice glicemic zero, precum stevia, maltitol sau xylitol. După părerea mea neavizată din punct de vedere medical, nu există deserturi 100% potrivite pentru persoane cu diabet, care nu trebuie să urmărească doar zahărul și grăsimea, ci și carbohidrații din făină, din fructe, etc. Nu este suficient să faci o prăjitură cu stevia și să zici gata, este cu indice glicemic zero.”
Cât de scump e oare să faci, fie acasă, fie profesional deserturi sănătoase? „Depinde ce vrei să obții de la desertul ăsta. Dacă vrei să faci doar o prăjitură cu niște fructe, un pic de făină și un zahăr de cocos sau un sirop de agave, o să te coste foarte puțin. Dacă vrei să faci o prăjitură raw-vegană, care este cu destul de multe nucifere (caju, migdale, fistic), și apoi mai adaugi și unt de cacao, ulei de cocos și alte ingrediente care sunt uneori foarte scumpe, nu doar scumpe. Acasă, de multe ori s-ar putea să te coste nu prăjitura în sine, ci toate cantitățile de ingrediente pe care le cumperi și nu poți să cumperi strict cât ai nevoie pentru prăjitură. Deci, dacă faci des, merită să îți cumperi ingrediente și să îți faci acasă. Dacă ai o poftă o dată pe lună, poți să vii să mănânci o prăjitură și te costă mult mai puțin decât ingredientele și tot deranjul de a o face acasă..”

Meniul se schimbă de-a lungul anilor, dar rămâne fidel spiritului locului. „Îl modificăm cam o dată pe an. Păstrăm prăjiturile care au avut succes și scoatem ce se vinde mai puțin. De multe ori, noile rețete vin din cerințele clienților. Așa s-au născut niște torturi care au devenit superstaruri, din combinațiile de ‘vreau fără asta, fără aia’.”
Eu una sunt recunoscătoare că nu am intoleranțe, dar îmi pare rău pentru cei care nu se pot bucura de produsele cu gluten. Totuși, există speranță și produse extrem de bune care evită alergenii.
Când am întrebat-o despre trendul prăjiturilor de tip Dubai, a zâmbit. „Pe trendul acesta n-am mers deloc. Am preferat să mergem pe ceva ce știm că aduce valoare clienților, nu doar pentru că e la modă. Cu siguranță am pierdut niște vânzări, dar am rămas consecvenți.”
Desigur, am întrebat-o și care e desertul ei preferat. „Eu sunt iubitoare de ciocolată, deci rămâne tortul cu ciocolată și zmeură. A suferit modificări în timp, dar e încă preferatul meu.”
Pentru acasă am ales tortul asortat Fresh, o selecție de mini felii din mai multe sortimente. A fost interesant să degust toate aceste bunătăți, fiecare diferită, dar armonioasă. Mi-a plăcut că este un tort natural, fără ingrediente artificiale, însă eu aș rămâne totuși la ceva copt. Deserturile raw vegane pot deveni puțin grele de la atâtea nuci, iar un blat din smochine e mai fărâmicios. Cremele în schimb au fost excelente, cu un gust de fructe și alune foarte echilibrat. Chiar îl recomand.
Mi-a plăcut și faptul că pe site se găsesc toate ingredientele trecute clar, ceea ce a fost de ajutor ca să ne prindem ce fel de tort avem și ce decor e acolo. În spatele fiecărei prăjituri de la Prăjitură din Natură se simte pasiunea, atenția la detalii și grija față de client. E un loc unde desertul nu e doar un capriciu dulce, ci o alegere conștientă, cu suflet.