Până pe 1 Septembrie 2024, la ARCUB în București poți vizita cea mai amplă expoziție cu lucrări autentice ale celebrului artist Salvador Dalí. Expoziția-eveniment „Universul lui Salvador Dalí”, organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în parteneriat cu HADRAN Events, prezintă 170 de lucrări – sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului artist.
Echipa Teen Art Out a vizitat expoziția și revine cu informații și impresii la cald.
În primul rând, trebuie să știi că exponatele fac parte din cea mai importantă colecție privată cu lucrări Dalí, care au aparținut renumitului colecționar de artă Beniamino Levi. Acesta l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 și i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive și teme din imaginarul suprarealist. În final, Levi a ajuns agentul artistului, de aceea colecția „Universul lui Dalí” are o valoare inestimabilă și cuprinde cele mai multe lucrări autentice ale celebrului artist spaniol din Europa.
Expoziția de la ARCUB reprezintă o ocazie unică pentru publicul din România de a explora noi fațete din opera celebrului artist catalan, printr-o selecție de creații realizate în tehnici foarte diferite, de la grafică, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir și sticlă și chiar design de mobilier.
Dansul timpului – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creației lui Dalí, elefanți cu picioare supradimensionate, Dansatoarea Daliniană, Venus spațială, una dintre piesele centrale ale expoziției ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dalí: ceasul, furnicile și oul, Alice în Țara Minunilor, personaj preferat de Dalí pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, Femeia cu cap de trandafiri – iată tot atâtea ocazii de a-l descoperi pe artist cu noi valențe.
De-a lungul vizitei, impresionante sunt și sculpturi din sticlă realizate în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franța, material care i-a permis artistului să aibă un mediu ideal pentru „expresia metamorfozei” – percepția sa suprarealistă asupra realității. Venus cu sertare și Rinocerul Chippendale sunt opere care captează esența materiei lichide, moi, și transformarea ei misterioasă în material dur.
Miniaturile din aur sunt un univers în sine, care ne-a impresionat mult și ne-a dezvăluit un altfel de Dali față de tot ce știam deja din opera sa.
Mai mult, în expoziție pot fi urmărite ilustrații pe teme ce pun accentul pe fantezie și reverie, dar și pe teme clasice din literatură, regăsite în opera shakespeariană. Atracția expoziției este și faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce amintește de versatilitatea lui Salvador Dalí.
În acest parcurs expozițional atât de bogat, pot fi remarcate temele centrale din opera artistului, diversele etape ale carierei sale, influențele și experimentele avute, ceea ce permite o nouă înțelegere pentru tot ce a însemnat Dali. Realitatea și visul se întrepătrund în această expoziție – far, într-un concept expozițional unic, care permite și cunoașterea operei artistului prin intermediul realității virtuale. Experiența VR permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creațiilor artistului spaniol, ceea ce face vizita o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist al pictorului.
Ne-a impresionat numărul mare de tineri care vizitau expoziția, atenția și curiozitatea lor avidă să afle mai multe despre Dali. Un astfel de parcurs modern, cu accent pe utilizarea noilor tehnologii în conceptul muzeal, este ingredientul care poate asigura succesul unei astfel de expoziții și, in sine, a demersului – familiarizarea publicului cu diferite etape de lucru din creația unui mare artist.
Forme, texturi și materiale diverse, toate sunt încă o invitație de a regândi geniul Dali și simbolurile din opera sa de-a lungul acestui traseu imersiv luminos.
Autor: Laura Lucia Gavan