Alternosfera – 20 de ani

Imi amintesc cand am mers prima oara la Alternosfera, undeva prin 2010, intr-un clubulet mic, in care nu stiu daca am fost 100 de spectatori. Abia ii descoperisem, eram mare fan, si nerabdator sa ii vad. Insa de atunci au evoluat spectaculos, si iata cum 9 ani mai tarziu, pe data de 13 iulie 2019, dupa multe alte concerte de-ale lor, a venit probabil cel mai special moment pentru ei si mai ales pentru noi toti: aniversarea a 20 de ani de activitate. 20 de ani care au cuprins 6 albume, foarte multe turnee, si zeci, poate chiar sute de mii de fani.

Am ajuns la Arenele Romane in jurul orei 19, ora oficiala de deschidere. Nu voiam sa ratez nici trupele din deschidere, pentru ca aceste ocazii sunt impulsurile de care au nevoie formatiile proaspete ca sa se faca cunoscuti. De data aceasta, baietii de la Alternosfera au adus cu ei alte 2 grupuri din Chisinau, un efort nobil de a sustine scena locala si a o ajuta sa se faca cunoscuta. Asadar, la ora 19:20 fix, incepe recitalul celor de la Flash Blood. O trupa de alternativ rock ca la manual: bine executat, cu piese care definesc curentul acesta muzical cum nu se poate mai bine. Baietii s-au simtit bine, publicul s-a simtit bine, cu siguranta a fost o experienta reusita pentru toata lumea, inclusiv pentru mine.

Ceva mai tarziu, pe la 20:30 au urmat cei de la Cronic. Publicul incepea sa se adune in numar din ce in ce mai mare, iar acesti baieti proaspeti, ce s-au format in urma cu doar 6 luni, aveau parte deja de un prim concert memorabil. Si avea sa fie memorabil si pentru noi, caci vorbim despre o alta trupa de alternativ (ce surpriza!) energica, captivanta, dar si timida. Au tinut sa le multumeasca celor de la Alternosfera personal pentru increderea si sansa oferita, iar acum si eu doresc sa le multumesc ca mi-au adus la cunostinta pe acesti baieti cu potential imens, cu care sigur ne vom mai intalni din ce in ce mai des.

Apoi, la cateva momente dupa 21:30, a venit in sfarsit randul veteranilor scenei din Chisinau sa isi faca aparitia. Cu o productie impresionanta, care a cuprins 2 tir-uri de ecrane led montante intr-un stil unic si interesant pe scena, efecte vizuale foarte bine gandite, avea sa inceapa cel mai ambitios concert al lor de pana acum. Prima piesa a fost Fantanile, piesa care te introduce lent si usor in lumea Alternosferei (sau sa ii zicem Orasul 511?), dar cu un final grandios si impresionant. Cu un playlist ambitios ce a cuprins 31 (!) de melodii, concertul a durat 2 ore si 30 minute. In tot acest timp, pe langa noul album “Arhitectul Din Babel” care a fost cantat integral, baietii au cantat piese de pe toate albumele lor, piese cunoscute si indragite de catre publicul numeros (personal estimez undeva pe la 2000 de oameni) venit sa ii vada.

Image may contain: one or more people, night and outdoor

Sunetul a fost impecabil, executia senzationala – iar aici trebuie sa laud din nou vocea lui Marcel Bostan care a reusit sa duca pana la final intregul concert la cel mai inalt nivel, iar toata lumea a putut simti energia transmisa de ei, astfel creandu-se o stare de euforie generala. Dupa 2 bis-uri, concertul s-a incheiat cu o varianta acustica a piesei Columb, una dintre cele mai vechi piese ale lor, timp in care toata formatia impreuna cu cei din staff au venit in fata publicului, public care nu se mai oprea din aplaudat.

Image may contain: one or more people, night and indoor

A fost o seara frumoasa, reusita, iar eu m-am bucurat sa fac parte din acest moment special. Impresionant din toate punctele de vedere, lumea s-a distrat pana la ultimul strop de energie, asadar nu pot decat sa le multumesc celor de la Alternosfera ca fac asta, atat pentru ei cat si pentru noi, toti cei care suntem atinsi de muzica lor. Sa ne revedem cu bine si la cel de 30 de ani!

Recenzie de Matei Puscaru

Fotograf Adelina Sahlean

Leave a Reply